Sinisimpukat valkoviinissä – mussels in white wine

Voiko olla parempaa kesäruokaa kuin valkoviinissä täydellisiksi kypsennetyt simpukat valkosipulilla, voilla ja yrteillä maustettuna? Helppoa ja järjettömän herkullista! Sinisimpukat toimivat tähän annokseen parhaiten, mutta voit käyttää myös muita simpukoita. Mukaan voi heittää myös jättikatkarapuja, jotka kypsyvät yhtä nopeasti.

Simpukat kannattaa ostaa kalatiskiltä tai hallista tuoreena ja valmistaa heti samana päivänä. Valmistus aloitetaan simpukoiden puhdistamisella, joka vie jonkin aikaa, mutta on sen arvoista.

Ainekset (kahdelle):

1 kg sinisimpukoita

2 kpl salottisipulia

6 valkosipulin kynttä

1/2 ruukkua timjamia

1 tl chilihiutaleita

1 ruukku lehtipersiljaa

3-4 dl valkoviiniä (esim. Pinot Grigio, Sauvingnon Blanc)

Loraus sitruunamehua

Mustapippuria ja sormisuolaa

1-2 rkl oliiviöljyä ja voita

Laita simpukat ensin kylmään ja suolattuun veteen. Tällä varmistetaan, että simpukoista irtoaa ylimääräinen hiekka.

Harjaa simpukoiden ulkopinta ja leikkaa roikkuvat parrat irti veitsellä.

Käytä vain sulkeutuneita simpukoita. Jos simpukka on hiukan auki, voit kopauttaa sitä hellästi pöytää vasten ja tarkistaa sulkeutuuko se. Jos sulkeutuu, simpukka on vielä elävä ja sen voi käyttää. Älä koskaan käytä auki jääviä tai rikkoutuneita simpukoita!

Silppua salottisipuli ja valkosipulin kynnet. Silppua myös yrtit valmiiksi. Lisää pannulle oliiviöljy ja voi, lisää salottisipuli ja paista keskilämmöllä noin pari minuuttia kunnes väri alkaa muuttua. Lisää valkosipuli ja chili, ja paista vielä pari minuuttia. Kaada joukkoon viini ja anna porista parin minuutin ajan. Lisää simpukat ja sekoita hyvin. Laita kansi kiinni ja anna simpukoiden kypsyä kunnes ne ovat kaikki auenneet, noin 6-7 minuuttia.

Lopuksi lisää silputut yrtit, loraus sitruunamehua, ripaus mustapippuria ja sormisuolaa. Sekoita hiukan ja tarjoa suoraan pannulta rapeakuorisen leivän kanssa. Nam!

Is there a better summer dish than mussels steamed in white wine with garlic, herbs and butter? I don’t think so! It’s super easy and super delicious! In my opinion, mussels are best for this recipe, but you can also use various clams, or throw in some prawns that take about the same time to cook.

It’s best to buy mussels fresh and cook them on the same day. Mussels also need some cleaning before cooking, which takes a while but it’s worth the effort.

Ingredients (for two):

1 kg fresh mussels

2 shallots

6 garlic cloves

0,5 jar of thyme

1 tsp chili flakes

1 jar of leaf parsley

3-4 dl white wine (for ex. Pinot Grigio, Sauvingnon Blanc)

Splash of lemon juice

Black pepper and sea salt

1-2 tbps olive oil and butter

Place the mussels in icy and salted water. This is done so the mussels spit out sand.

Clean the mussels with a brush from the outside and remove the beards with a knife.

Use only closed mussels. If a mussel is slightly open, tap it gently on the table and see if it closes. If it closes, it’s still alive and can be used. Never use mussels that are broken or stay open!

Chop shallot and garlic cloves. Chop herbs. Add olive oil and butter on a pan, add shallots and fry on medium heat until they get a bit of colour. Add garlic and chili flakes and fry for another couple of minutes. Add wine and let it simmer for a few mintues. Add mussels and mix well. Put a lid on and let them steam until all of the mussels have opened, for about 6-7 minutes.

Finally add chopped herbs, a splash of lemon juice, pinch of black pepper and sea salt. Give it a stir and serve right off the pan with some light and crusty bread. Yummy!

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.