Nizzan salaatti – salad Niçoise

Nizzan salaatti on samaisen kaupungin mukaan nimetty klassikkosalaatti, jonka aineksina käytetään tavallisesti tonnikalaa, vihreitä papuja, anjovista, keitettyä kananmunaa, tomaatteja, perunaa ja lehtisalaattia. Reseptit vaihtelevat usein tekijän mukaan, mutta tehtyäni seuraavalla reseptillä pariin otteeseen kyseistä salaattia, olen vakuuttunut, että tämä se yksi ja ainoa! Kiitokset Julia Childin ranskalaisen keittiön salaisuudet-kirjalle inspiraatiosta, perunasalaatin ja kastikkeen ohjeesta.

Ainekset:

5 dl vihreitä papuja
400g kirsikkatomaatteja
Pussi jääsalaattia
6 dl ranskalaista perunasalaattia (ohje löytyy tästä)
2,5 dl tonnikalaa öljyssä
1 dl vihreitä oliiveja
2-3 kovaksi keitettyä kananmunaa
6-12 anjovista
2-3 rkl vihreitä silputtuja yrttejä (persilja, timjami, rosmariini)

Kastike (sauce vinaigrette):

1 rkl viinietikkaa
1 rkl sitruunamehua
Merisuolaa
1/4 tl sinappia
6 rkl oliiviöljyä
Mustapippuria
Yrttejä silppuna: basilikaa, persiljaa, timjamia, ruohosipulia

Puhdista vihreät pavut ja laita suolattuun kiehuvaan veteen. Keitä papuja hiljalleen ilman kantta 10-15 minuuttia. Papujen tulisi olla pehmeitä mutta ei löysiä. Huuhtele papuja siivilässä 3-4 minuutin ajan kylmällä vedellä, jotta kypsyminen pysähtyy. Valuta huolellisesti ja laita ne sitten jääkaappiin odottamaan.

Tee kastike. Vatkaa kulhossa viinietikka, sitruunamehu, suola ja sinappi niin, että suola liukenee. Vatkaa seokseen öljy pienissä erissä. Mausta ja sekoita yrtit kastikkeeseen.

Lohko kirsikkatomaatit ja keitetyt kananmunat. Mausta pavut ja tomaatit juuri ennen tarjoamista muutamalla ruokalusikallisella kastiketta. Lisää salaattikulhoon salaatinlehdet, perunasalaatti, pavut, tomaatit, kananmunat, tonnikala, oliivit ja anjovikset. Sekoita tai järjestele kauniisti, oma valinta. Kaada salaatin päälle jäljellä oleva kastike ja koristele yrteillä.

The Niçoise is a classic of the Provence. Usually it’s made with tuna, haricots verts, anchovies, boiled eggs, tomatoes, potatoe and lettuce. Recipes vary but in my opinion the following recipe is the one and only! Thanks to Julia Child’s Mastering the Art of French Cooking for the inspiration, and potato salad & sauce recipes.

Ingredietns:

5 dl haricots verts
400g cherry tomatoes
A roll of iceberg lettuce
6 dl French potato salad (recipe right here)
2,5 dl tuna (in oil)
1 dl green olives
2-3 hard-boiled eggs
6-12 anchovies
2-3 tbsp chopped herbs: parsley, thyme, rosemary

Dressing (sauce vinaigrette):

1 tbsp vinegar
1 tbsp lemon juice
Sea salt
1/4 tsp mustard
6 tbsp olive oil
Black pepper
Chopped herbs: basil, parsley, thyme, chives

Clean the haricots and drop them in to rapidly boiling salted water. Boil the beans slowly uncovered for 10-15 minutes. The beans should be soft but a little crunchy still. Put the beans in a sieve and run cold water over them for 3-4 minutes. Drain the beans well and put them into the fridge for a while.

Prepare the dressing. Mix the vinegar, lemon juice, salt and mustard so that the salt dissolves completely. Add the olive oil in small portions. Add pepper and herbs into the sauce.

Quarter the tomatoes and boiled eggs. Season the beans and tomatoes with a few spoonfuls of vinaigrette just before serving. Add the lettuce leaves into a salad bowl along with the potato salad, beans, tomatoes, eggs, tuna, olives and anchovies. Mix it all together or organise beautifully, the choice is yours. Add the remaining dressing over the salad and sprinkle with herbs.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s