Ranskalainen perunasalaatti – French potato salad

Tämä on mahdollisesti paras perunasalaatin ohje, jota olen koskaan kokeillut. Salaatin juju on siinä, että se valmistetaan perunoiden ollessa vielä lämpimiä, jolloin ne imevät salaatinkastikkeen itseensä. Maku jää tavallista voimakkaammaksi, eikä välttämättä kaipaa seurakseen majoneesia. Perunasalaattia voi tarjota esimerkiksi grilliruuan seurana tai käyttää Nizzan salaatissa. Resepti on muokkailtu Julia Childin kirjasta ranskalaisen keittiön salaisuudet.

Ainekset:

1 kg perunaa
5-6 rkl kuivaa valkoviiniä
2 rkl viinietikkaa
1 tl dijon sinappia
1/4 tl merisuolaa
6 rkl oliiviöljyä
Mustapippuria
1-2 vartta kevätsipulia
2-3 rkl silputtuja yrttejä: esimerkiksi persiljaa, ruohosipulia ja timjamia

Kuori ja keitä perunat suolatussa vedessä. Keitä ne juuri ja juuri pehmeiksi. Valuta ne ja anna jäähtyä hetki. Heti kun perunoita voi käsitellä, leikkaa ne viipaleiksi. Kaada kuumille viipaleille valkoviini ja anna nesteen imeytyä.

Vatkaa viinietikka, sinappi ja suola kulhossa niin, että suola liukenee. Vatkaa seokseen öljy vähän kerrallaan. Lisää kastikkeeseen kevätsipuli ja yrtit. Kaada kastike perunoille ja sekoita varovasti.

Tarjoa joko vielä lämpimänä tai kylmänä.

This has got to be the best potato salad recipe I’ve tried so far. The idea is to prepare the salad while the potatoes are still warm so that they absorb the dressing. The taste is a little heavier than usual, and the salad doesn’t require the usual mayonaise base. This salad goes well with grilled food or for example in a salad Niçoise. The recipe has been modified from Julia Child’s Mastering the Art of French cooking.

Ingredients:

1 kg potato
5-6 tbsp dry white wine
2 tbsp vinegar
1 tsp dijon mustard
1/4 tsp sea salt
6 tbsp olive oil
Black pepper
1-2 spring onion stems
2-3 tbsp chopped herbs: for example parsley, chive and thyme

Peel and boil the potatoes in salted water. Boil them until they are just tender when pierced with a knife. Drain them and let them cool down for a moment. As soon as the potatoes are cool enough to be handled, cut them into slices. Pour the wine over the potato slices and let them absorb the wine.

Mix the vinegar, salt and mustard in a bowl until the salt dissolves. Add olive oil into the mixture in small portions. Add chopped spring onion and herbs into the mixture. Pour the dressing over the potatoes and mix carefully.

Serve while still warm or cold.

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s