Karpit blinit – low-carb blinis

Nämä venäläiset herkut toimivat loistavana lisukkeena illanistujaisissa tai vaikka mukavana vaihteluna viikon ruokalistassa. Blinit ovat helpot tehdä, ja tämä versio on vielä karppaajillekin sopiva. Täytteinä käytin lohta, hapankermaa, sipulia ja suolakurkkuja. Perinteisesti blinit nautitaan kaviaarin tai mädin kera, mutta tämä blinikokeilu tehtiin hetken mielijohteesta ja jouduimme tyytymään siihen mitä kaapista löytyi. Loistava ateria saatiin silti aikaiseksi!

Ainekset (noin neljälle)

Blinit:
6 munaa
4rkl voita
6rkl mantelijauhoa (voidaan tehdä murskaamalla tehosekoittimessa manteleita)
1dl kuohukermaa
Suolaa ja vaniljasokeria
Täytteet:
2dl hapankermaa
1 iso sipuli
200-300g lohifilettä
Sitruunamehua
Mustapippuria, suolaa, oliiviöljyä
1dl ruokakermaa
4-6 suolakurkkua
Tuoretta persiljaa ja timjamia

Sulata voi pienessä kattilassa, anna jäähtyä hetki. Vatkaa munat mantelijauhon ja sulatetun voin kanssa. Lisää kuohukerma, ripaus suolaa ja hieman vaniljasokeria. Sekoita tasaiseksi.

Käytä lettupannua tai tavallista paistinpannua. Tee neljä pientä lettua ja paista ne. Lisää voita tarvittaessa pannulle etteivät blinit pala.

Pidä blinit folion alla lämpimässä. Valmista täytteet. Leikkaa lohifile pieniksi paloiksi ja paista niitä noin 7 minuuttia pannulla. Lisää kerma ja lisää hieman sitruunamehua. Mausta mustapippurilla, persiljasilpulla ja suolalla. Anna lohikastikkeen porista hiljaa muutama minuutti. Tarkista maku ja lisää mausteita jos on tarvis. Kaada kastike kulhoon ja koristele persiljalla.

Leikkaa sipuli hyvin pieneksi ja sekoita joukkoon hieman timjamia ja persiljaa. Leikkaa myös suolakurkut pieniksi paloiksi. Kaada hapankerma kulhoon ja koristele timjamin lehdillä.

Siinä se, sitten vain nautiskelemaan blineistä!

These Russian delicacies are a great party snack, or alternatively a nice change from the basic menu of the week. They’re easy to make, and this version is very low in carbs. As fillings I used salmon, sour cream, chopped onions, and pickled gherkins. Traditionally, you’re supposed to have them with caviar or roe, but I made these in a spur of a moment, so had to make do with what we had in the fridge.

Ingredients (for about 4 people)

The blinis:
6 eggs
4 tbsp of butter
6 tbsp of almond flour (can be made from whole almonds crushed with a blender)
1 dl of double cream
Salt and vanilla sugar
Fillings:
2 dl of sour cream
1 big onion
200-300g of salmon steaks or fillets
Lemon juice
Black pepper
Salt
Olive oil
1 dl of cooking cream
4-6 big pickled gherkins
Fresh parsley & thyme

Melt the butter in a small pan. When it’s done, let it cool down for a couple of minutes. Add the eggs into a bowl and mix them well with the almond flour and melted butter.

Next, add the double cream, a pinch of salt and a little vanilla sugar. Make sure the mixture is smooth before frying. Heat up a pancake pan, or a normal one if you don’t own one. Make four small pancakes and fry them like you would normal ones. Make sure the pan is not too hot, and remember to add enough butter, otherwise they will burn!

When you’re done frying, keep the blinis under a tin foil to keep them warm. Prepare the fillings.

Cut the salmon steaks or fillets into small pieces. Pour some olive oil on a pan and fry the pieces until they are done, max. about 7 minutes. Then add the cream, and sprinkle some lemon juice on top. Add black pepper, some chopped parsley and salt. Let the sauce simmer for a few minutes. Check the taste, and add salt or pepper if necessary. Pour the sauce into a nice bowl and decorate it with some parsley.

Chop the onions into very small pieces and mix them in a small bowl with some parsley and thyme. Cut the gherkins into small pieces as well. Pour the sour cream into a small bowl and decorate with some thyme leaves.

And there you go, easily done and ready to be enjoyed!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s