Munakoiso-tomaattivuoka – eggplant-tomato oven pan

Tämä ihana ja kevyt uunivuoka on todella hyvä arkiruoka, ja erittäin helppo tehdä.

Ainekset (neljälle)

1 munakoiso
1tl merisuolaa
50-70g Parmigiano-Reggiano juustoa
50g juustoraastetta (miedon makuista)
1 sipuli
5 valkosipulinkynttä
Pinjansiemeniä
3 tomaattia
3tl tomaattipyrettä
2dl ruokakermaa
2dl vettä
10 mustaa pientä oliivia
Tuoretta basilikaa, persiljaa
Mustapippuria, paprikajauhetta
Merisuolaa

Leikkaa munakoiso siivuiksi. Laita ne leivinpaperin päälle ja itketä niitä: ripottele merisuolaa siivujen päälle ja anna niiden olla n. 30 minuuttia. Itkettäminen poistaa nestettä ja hapanta makua munakoisosta. Sitten taputtele siivut kuivaksi. Kuumenna uuni 175 asteeseen.

Valmista kastike. Pilko sipuli ja valkosipulinkynnet. Leikkaa persilja pieneksi. Paista sipulin ja valkosipulin palat voissa, ja lisää pinjansiemenet. Lisää tomaattipyree ja vesi. Lisää ruokakerma ja anna kastikkeen hautua pienellä lämmöllä. Mausta mustapippurilla, basilikalla ja paprikajauheella. Lisää tuore persilja.

Leikkaa tomaatit siivuiksi ja oliivit renkaiksi. Raasta parmigiano-juusto. Lado ainekset uunivuokaan kerroksittain: ensin kastiketta pohjalle, sitten mietoa raastettua juustoa, sitten munakoison siivut, sitten tomaatit ja oliivit ja päällimmäiseksi parmigiano-juustoa. Toista.

Peitä vuoka foliolla ja paista uunissa noin 45 minuuttia. Poista folio viimeisen viiden minuutin ajaksi, jotta pinta saa kauniin värin.

This lovely and rather light dish is very easy to make but it is absolutely delicious!

Ingredients (for 4 people)
1 eggplant
1tsp of sea salt
50-70g of Parmigiano-Reggiano
50g of grated cheese (mild flavour)
1 onion
5 cloves of garlic
Pine nuts
3 tomatoes
3tsp puréed tomato
2dl of cooking cream
2dl of water
10 small black olives
Basil
Fresh parsley
Black pepper
Sea salt

Cut the eggplant in round slices. Next, lay them on a baking paper and make them “cry”. That is, sprinkle some salt on the slices and let them be for about 30 minutes. This is done to remove some of the fluid as well as bitterness from the slices. Heat up the oven to 175 °C.

In the meanwhile, prepare the sauce. Cut the onion and garlic cloves into small pieces. Cut the parsley. Fry the onion and garlic pieces in butter, then add the pine nuts. Next, add the puréed tomato, and about 2 dl of water. Then add 2 dl of cooking cream and let the sauce simmer on low heat. Spice it up with black pepper, basil, and paprika powder. Finally add the fresh parsley.

Pat the eggplant slices dry with some kitchen roll. Cut the tomatoes into round slices, and cut the olives into rings. Grate the parmigiano.
Layer the ingredients in an oven pan as you would with lasagne. Put first some sauce at the bottom, then some grated cheese, then eggplant slices, then tomatoes and olives, and parmigiano on top. Repeat the procedure.

Cover the pan with some tin foil and bake it in the oven for about 45 minutes. Remove the foil in the last 5 minutes or so to get some colour on top.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s