Boeuf Bourguignon

Tämä on klassikkoresepti, jonka löysin ruuanlaiton raamatusta, ranskalaisen keittiön salaisuudet-kirjasta. Sain joululahjaksi kyseisen opuksen ja tämä taisi olla ensimmäinen resepti, jota lähdin kokeilemaan. Pieni varoituksen sana, kyseisen ruuan valmistaminen vie melko paljon aikaa ja vaatii kärsivällisyyttä. Tein pieniä muutoksia reseptiin lisäämällä kasviksia ja jättämällä pekonin pois. Suosittelen kyllä käyttämään pekonia reseptissä mikäli mahdollista! Tämä saattaa olla parasta lihapataa, mitä olen koskaan tehnyt.

Ainekset (noin kuudelle)

1,4 kg lihaa (naudan sisäfilettä)
(200g pekonia)
3 porkkanaa
2 sipulia
Oliiviöljyä
Suolaa, mustapippuria
2rkl jauhoja
7dl punaviiniä (käytä joko nuorta punaviiniä tai aromaattista cabernet sauvignonia)
6-7dl tummaa lihalientä
1rkl tomaattipyrettä
3 puristettua valkosipulinkynttä
1tl rosmariinia
3 laakerinlehteä
18-24 hillosipulia
3,5rkl voita
1dl liha/kasvislientä
4 persiljanoksaa, 1/2 laakerinlehti, timjamia
300g herkkusieniä
Tuoretta persiljaa
Perunoita (1-2 per hlö)

Kuumenna uuni 225 asteeseen. Leikkaa liha pieniksi kuutioiksi, max. 5cm leveiksi. Leikkaa kasvikset paloiksi. Jos käytät pekonia, leikkaa se suikaleiksi ja ruskista se ensin pannulla. Ruskista lihapalat pannulla samassa rasvassa. Laita ne hetkeksi sivuun odottamaan ja ruskista kasvikset samalla pannulla. Ota iso uuninkestävä pata, laita kasvikset pohjalle ja liha niiden päälle. Ripottele jauhot lihan päälle ja laita pata uuniin noin 4 minuutiksi ilman kantta. Ota pata uunista, ravistele hiukan ja laita se takaisin toisiksi 4 minuutiksi. Näin lihaan saadaan ihana ruskea kuori aikaiseksi. Valmista lihaliemi. Ota pata uunista ja laske lämpötila 160 asteeseen.

Kaada viini ja lihaliemi pataan, niin että liha juuri ja juuri peittyy. Lisää tomaattipyre, valkosipuli, yrtit ja mausteet. Murskaa yksi laakerinlehti. Sekoita hieman ja kuumenna pata kiehuvaksi.

Laita kansi päälle ja laita pata uunin alaosaan. Tarkista, että neste kiehuu vain hieman. Anna padan olla uunissa noin 3-4 tuntia, riippuen mitä lihaa käytät. Liha on kypsää kun haarukka lävistää sen helposti.

Voit jo leikata herkkusienet siivuiksi odottaessasi, ja valuttaa hillosipulit. Aloita varsinainen valmistus tuntia ennen kuin liha on valmista. Voit myös tässä välissä keittää perunat.

Kaada oliiviöljy ja lisää voi (1,5rkl) pannulle ja kuumenna kunnolla. Lisää sipulit, paista keskilämmöllä n. 10 minuuttia tai kunnes ne ovat kokonaan ruskeita. Kuumenna 1 dl liha/kasvislientä kattilassa. Sido sideharsolla tai vastaavalla 4 persiljanoksaa, puolikas laakerinlehti ja timjamia yhteen ja lisää se liemen sekaan. Lisää sipulit, laita kansi päälle ja anna kiehua hiljaa 40-50 minuuttia, tai kunnes neste on haihtunut.

Valmista herkkusienet. Kuumenna pannu hyvin, muuten sienet eivät ruskistu. Sekoita oliiviöljyä ja voita, ja paista sieniä n. 4-5 minuuttia. Kun sienet ovat kauttaaltaan ruskeita, ne ovat valmiita.

Kun liha on valmista, kaada padan sisältö siivilän läpi kattilaan. Laita liha ja kasvikset takaisin pataan odottamaan ja lisää herkkusienet ja sipulit päälle.

Seuraavaksi valmistamme kastikkeen (padan sisällöstä) erillisessä kattilassa. Kuumenna kiehuvaksi ja anna kiehua pienellä lämmöllä muutaman minuutin ajan. Kuori rasva, joka nousee pintaan pois. Kun kastike on sen verran paksua, että se tarttuu hieman lusikkaan, eikä rasvaa enää nouse pintaan, se on valmista. Kaada kastike takaisin pataan.

Asettele keitetyt perunat lautaselle, sulata hieman voita ja kaada sen perunoiden päälle. Sitten ripottele merisuolaa ja persiljaa niiden päälle.

Ja valmista tuli! Työ vaatii muutaman tunnin, mutta tätä kannattaa ehdottomasti kokeilla, ainakin kerran. Bon appétit!

Yes, this is one classic recipe from the French kitchen, mostly made famous by the cooking bible Mastering the Art of French Cooking. I got myself a copy for Christmas and this was the first time I attempted to follow a recipe in this book. A little warning is in order though, this recipe (like all of those in the book) are time consuming and will take lots of effort. I did make slight changes: I added more vegetables and left the bacon out since some do not like it. I would recommend using it though! Still have to say, this really was the best meat stew I’ve ever made.

Ingredients (for about 6 people)

1,4 kg of meat (I used beef tenderloin)
(200g bacon)
3 carrots
2 onions
Olive oil
Salt
Black pepper
2 tbsp flour
7 dl red wine (use either a young one, or for more edge a cabernet sauvingnon, it’s very aromatic)
6-7 dl of dark beef bouillon
1 tbsp tomato purée
3 pressed garlic cloves
1 tsp rosemary
3 laurel leaf
18-24 pickled onions
3,5 tbsp butter
1dl of brown bouillon (vegetable/meat)
4 twigs of parsley, 1/2 laurel leaf, thyme
300g mushrooms
Fresh parsley
Potatoes

Heat up the oven to 225°C. First cut the meat into small cubes, max. 5cm wide. Cut the vegetables into pieces. If you’re using bacon, cut it into strips and fry it on the pan first until golden brown. Then brown the meat all over on the same frying pan. Move the pieces to a plate to wait, and brown the vegetables in the same oil. Put the vegetables on the bottom of a big casserole, and put the meat on top. Sprinkle flour on top of the meat pieces, and put the casserole into the oven for 4 minutes without the lid. Take it out to shake it a little, and then put it back into the oven for another 4 minutes. This is done to get a lovely brown crust on the meat. Prepare the beef bouillon. Next, take the casserole out, and lower the temperature to 160°C.

Pour the wine and beef bouillon into the casserole, so that the meat is just covered. Add the tomato purée, the pressed garlic cloves, and the herbs and spices. Crush one of the laurel leaves. Mix a little and heat the casserole up to the boiling point.

Put the lid on, and put the casserole into the oven. Keep it on the lower level, and make sure the sauce boils only slightly. Let it be for about 3-4 hours, depending on the type of meat you´re using. The meat is done when it can be easily pierced with a fork.

You can already cut the mushrooms into pieces while waiting, and drain the pickled onions. I would start preparing them, especially the onions, about an hour before the meat is done. You can also prepare some potatoes and already cook them, to serve them as a side dish later.

Pour olive oil and 1,5 tbsp of butter on a frying pan and heat it up properly. Add the onions, and fry them on medium heat for about 10 minutes, until they are brown all over. Next, pick up a small saucepot and heat up 1 dl of bouillon in it. Wrap 4 twigs of parsley, half a laurel leaf and some thyme in a piece of gauze, and add it to the bouillon. Add the onions, put the lid on and let the mixture boil for about 40-50 minutes, or until the liquid has evaporated.

Next, prepare the mushrooms. Pour some olive oil and 2 tbsp of butter on a frying pan. Make sure the pan is very hot before you throw in the mushrooms, otherwise they won´t brown well. Fry the mushrooms for 4-5 minutes, and shake the pan every now and then. When they are brown all over, they are done.

When the meat is done, pour the contents through a sieve into a saucepot. The meat and vegetables should be put back into the casserole to wait. Add the mushrooms and onions on top.

Now we prepare the sauce in the separate saucepot. Bring it to boil, and let it boil on low heat for a few minutes. Peel off the fat that surfaces on top. When there is very little fat left, and the sauce is thick enough to stick a little to a spoon, it´s done. Then pour it back into the casserole on top of the other ingredients.

Prepare the potatoes, melt some butter and pour it on top of the potatoes. Then sprinkle some sea salt and fresh parsley on top.

And this is it! The endeavour takes a few hours but it is definitely worth trying, at least once. Bon appétit!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s