Gluteeniton voileipäkakku – gluten-free sandwich cake

Voileipäkakku on iki-ihana suolainen pohjoismainen klassikko, johon voi onneksi käyttää melkein mitä tahansa täytteitä ja koristeita. Tämä on aika lihaisa versio, joka on myös helppo kääntää kasvisversioksi.

Ainekset (noin kahdeksalle)

24 siivua kokojyväleipää (gluteeniton)
400g paahdettu chili tuorejuustoa
1dl creme fraichea
300g kinkkuviipaleita
Puolikas makea punainen paprika
Tuoretta basilikaa, ruohosipulia ja persiljaa
Kasvisliemikuutio kostutukseen

Päällys ja koristeet:
400g maustamatonta tuorejuustoa
1dl creme fraichea
Irish mild chester-juustosiivuja
Kurkkusiivuja
Ohuita salamisiivuja
Tomaatti
Tuoretta persiljaa

Leikkaa leipäsiivuista reunat pois. Valmista kasvisliemi ja anna sen jäähtyä. Valmista täytteet. Leikkaa kinkku ja paprika pieniksi paloiksi. Silppua yrtit. Sekoita kinkku, paprika ja yrtit tuorejuuston kanssa. Lisää creme fraiche. Sekoita tasaiseksi.

Asettele lautaselle 6 leipäsiivua kahteen riviin vierekkäin. Kostuta ne kasvisliemellä ja levitä täytettä päälle. Tee sama seuraavan kerroksen kanssa. Jatka kunnes leipää on yhteensä neljä kerrosta.

Valmista kuorrute. Sekoita maustamaton tuorejuusto creme fraichen kanssa. Levitä seos kakun päälle tasaisesti. Varmista että koko kakku on kuorrutettu. Anna kakun maustua jääkaapissa ainakin muutama tunti, mielellään yön yli jos mahdollista.

Koristele kakku vasta vähän ennen tarjoamista. Käytä irish chester-siivuja, salamia, kurkkua, tomaatti ja persiljaa koristeluun. Saa käyttää mielikuvitusta!

Sandwich cake is a salty cake, which is very popular in Scandinavian countries, and Finland. Basically it is a cake made of layers of bread with creamy filling in between. These are very popular at larger family gatherings, such as birthdays, weddings and funerals. There are different variations of the cakes, this recipe is for a rather meaty one. It is also easy to convert to a vegetarian version.

Ingredients (for about 8 people)

24 slices of bread (gluten-free toast)
400g of roasted chili cream cheese
1dl of cream fraiche
300g of sliced ham
Half a sweet red pepper
Fresh parsley, chives and basil
Vegetable bouillon for moistening
Topping:
400g of natural cream cheese
1dl of cream fraiche
Decoration:
Irish mild chester slices
Cucumber slices
Thinly sliced salami
Tomato
Fresh parsley

First, cut the edges off the slices of toast. Prepare the vegetable bouillon and let it cool off. Prepare the fillings. Cut the pepper and ham into small pieces. Chop the herbs. Mix the ham, pepper and herbs with 400g of the roasted chili cream cheese. Add the creme fraiche. Make sure the mixture is as smooth as possible.

Place 6 slices of toast on a plate, in two rows. Moisten them with the vegetable bouillon, and then spread some of the filling on top. Place the next layer on top. Continue, until you have four layers of bread.

Then, prepare the topping. Mix 400g of natural cream cheese with 1dl of creme fraiche. Then spread the mixture on top of the cake, just as you would with whipped cream. Make sure the cake is entirely covered. Let the cake rest in the fridge for at least a few hours, one day if possible.

Decorate the cake only right before serving it. Use slices of irish chester, salami, cucumber and tomato to cover the top and sides. Use of imagination is recommended!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s