Rocky road

Tämä taitaa olla helpoimpia jälkiruokia mitä on keksitty. Rocky road on kotoisin Australiasta, vastoin yleistä luuloa, että se olisi keksitty USAssa. Yleensä rocky road tehdään maitosuklaasta, vaahtokarkeista, pähkinöistä tai rusinoista ja muista kuivatuista hedelmistä tai marjoista. Reseptiä voi siis muokata makunsa mukaan. Olen nyt testannut seuraavaa yhdistelmää useampaan otteeseen ja siitä on ainakin tykätty kovasti!

Ainekset (noin 30 palaa)

600g maitosuklaata (jos käytät isompaa astiaa, tarvitset enemmän suklaata)
2dl pistaaseja
1dl kuivattuja karpaloita
100g vaahtokarkkeja

Leikkaa pistaasit pieneksi ja leikkaa isot vaahtokarkit myös pienempiin paloihin. Kiehauta vettä kattilassa ja pistä levy pois päältä. Aseta muovikulho kattilan päälle niin, ettei pohja koske veteen. Sulata suklaa ja sekoita se tasaiseksi.

Käytä isoa, mutta matalaa astiaa, esim. uunipeltiä. Itse käytin matalaa uunivuokaa. Peitä pohja leivinpaperilla. Kaada kerros sulanutta suklaata pohjalle. Levitä pistaaseja, vaahtokarkkeja ja kuivattuja karpaloita päälle. Sitten lisää toinen kerros suklaata ja lisää muut ainekset päälle. Kerroksia tulee yleensä kaksi tai kolme, riippuen astian koosta. Koristele päällinen pistaaseilla, vaahtokarkeilla ja karpaloilla.

Anna jähmettyä jääkaapissa noin 6-8 tuntia, tai kunnes rocky road on kunnolla jähmettynyt. Leikkaa paloiksi ja tarjoa!

This is possibly the easiest dessert you can come up with. Rocky road originates actually from Australia, contrary to the widespread belief that it was invented in the US. Main ingredients usually include milk chocolate, marshmallows, nuts or raisins and other dried fruit or berries. The recipe can also easily be varied. I have tested the following combination a couple of times and I swear it’s absolutely delicious!

Ingredients (about 30 pieces)

600g of milk chocolate (more chocolate if you’re using a large oven pan to make it)
2 dl of pistachios
1 dl of dried cranberries
100g of marshmallows

Chop up the pistachios into smaller pieces, and cut the big marshmallows into smaller pieces.
Bring water to boil in a saucepan, then turn the heat off. Place a plastic bowl on top of the saucepan and melt the chocolate in it. Mix it well.

Get a large but shallow oven pan and cover the bottom with baking paper. Pour a layer of melted chocolate into the oven pan. Spread it evenly. Spread pistachios, marshmallows and dried cranberries on top. Then add another layer of chocolate. Add more pistachios, marshmallows and cranberries. The chocolate is enough for two of three layers, depending on the size of your oven pan. Decorate the top with pistachios, marshmallows and cranberries.

Refigerate the rocky road for at least 6-8 hrs, or until it’s completely set. Cut the rocky road into pieces and serve!

One Comment Add yours

  1. hakim alimi says:

    Very nice and bravo, thanks for the amazing food.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s