Uuniperunaa punajuuri-vuohenjuustotäytteellä – jacket potato with beetroot & goat cheese topping

Kukapa ei rakastaisi uuniperunoita? Tämän ruokalajin ihanuus piilee juuri siinä, että täytteitä voi keksiä lähes loputtomiin. Omiin suosikkeihini kuuluu kuitenkin ehdottomasti punajuuri-vuohenjuustotäyte.

Ainekset (Kahdelle)

4 Rosamunda-perunaa
2 pienehköä punajuurta (etikkaliemessä)
n.100g vuohenjuustoa
Puolikas päärynä
1,5dl kermaviiliä
Mustapippuria
Merisuolaa
Kourallinen tuoretta persiljaa
0,5dl hienonnettuja cashewpähkinöitä

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Pese ja harjaa perunat huolellisesti. Pistä perunoiden kuoriin haarukalla muutamia kertoja. Kääri perunat alumiinifolioon ja kypsennä niitä uunissa 1-1,5 tuntia. Kypsennysaikaan vaikuttavat perunan koko.

Valmista sillä aikaa täyte. Leikkaa punajuuret pieniksi kuutioiksi. Murenna vuohenjuusto kulhoon ja lisää punajuurikuutiot. Leikkaa kuorittu päärynä kuutioiksi ja lisää kulhoon. Sekoita joukkoon kermaviili, ja mausta suolalla ja pippurilla. Silppua kourallinen tuoretta persiljaa sekaan. Lisää vielä hienonnetut cashew-pähkinät.

Kun perunat ovat kypsiä, tee ristikkäiset viillot perunan pintaan. Purista sisustaa vähän esiin. Asettele täyte perunan päälle ja tarjoa esim. rucola-tomaattisalaatin kanssa (kuvassa).

Who wouldn’t love a properly done jacket potato? The great thing about this dish is that you may vary the toppings as you wish, one’s imagination is the only limit! However, one of my all-time favourites is this beetroot and goat cheese topping.

Ingredients (for two)

4 Rosamunda (or similar) potatoes
2 small beetroots (pickled)
About 100g of goat cheese
Half a pear
1,5dl of sour cream
Black pepper
Sea salt
Handful of fresh parsley
0,5dl of grinded cashew nuts

Heat up the oven to 200°C. Wash and brush the potatoes with care. Make a few holes with a fork on top of the potatoes and wrap them with aluminium foil. Bake them in the oven for about 1-1,5 hours. The baking time depends on the size (and type) of the potatoes.

In the meanwhile prepare the topping. Cut the beetroots into small cubes. Crush the goat cheese into a bowl and add the beetroot cubes. Cut the pear into small cubes as well and add to the bowl. Mix in the sour cream, and season with black pepper and sea salt. Cut a handful of fresh parsley and add to the mixture. Crush the cashew nuts and add them as well.

Once the potatoes are done, make a cross on the top of the potato with a sharp knife. Press the sides of the potato to push out the insides just a little. Place the topping on the potato and serve with for example a rucola-tomato salad (see picture).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s