Maki sushi

Maki sushit, eli klassiset levärullat ovat helpoimmasta päästä mikäli sushi on uusi tuttavuus kotikeittiössä. Luovuus on tässäkin lajissa sallittua, rulliin voi laittaa täytteeksi lähes mitä vain. Itse käytin täytteenä tulista tonnikalatahnaa, avokadoa, kurkkua, lohta, ruohosipulia ja korianteria, seesaminsiemeniä sekä riisiviinietikassa marinoitua punasipulia. Mukana myös loistava sushi-riisin resepti, joka toimii taatusti!

Ainekset (n. kahdelle/kolmelle)

4dl sushi-riisiä
4,5dl vettä
150g kylmäsavustettua tai tuoretta lohta
n. 4-5 norilevyä
1 prk tonnikalaa
2 rkl majoneesia
1 rkl punaista chilitahnaa
Puolikas kurkku (pieni)
Kourallinen ruohosipulia ja korianteria
Puolikas punasipuli
1 avokado
0,75 kuppi riisiviinietikkaa
Wasabia
Seesaminsiemeniä

Aloita leikkaamalla lohi siivuiksi. Leikkaa kurkusta siivuja ja poista siemenet. Leikkaa avokado siivuiksi. Leikkaa sipuli ohuiksi renkaiksi ja laita ne kulhoon. Kaada päälle n. 0,25dl riisiviinietikkaa ja jätä hautumaan.

Valmista tonnikalatahna. Sekoita tonnikala, chilitahna ja majoneesi kulhossa. Jätä maustumaan.

Seuraavaksi valmista riisi. Huuhtele riisiä siivilässä niin kauan, että vesi on kirkasta. Pane riisit syvään ja paksupohjaiseen kattilaan. Lisää vesi. Anna riisin seistä kylmässä vedessä noin 15 minuuttia, jonka jälkeen laita kansi päälle. Käännä lämpö suurimmalle teholle, kunnes riisi kiehuu. Sitten käännä lämpö pienimmilleen ja anna kiehua hiljaa n. 10 minuuttia. Lopuksi käännä lämpö pois ja anna hautua 10 minuuttia. Siirrä riisi suureen kulhoon. Lisää sekaan noin puoli kupillista riisiviinietikkaa, leikkausliikkein. Käytä esim. lastaa apuna. Riisi pitää saada nopeasti huoneenlämpöiseksi, joten voit käyttää esim. viuhkaa apuna. Kun riisi on huoneenlämpöistä, aloita rullien tekeminen.

Aseta nori bambumatolle. Levitä riisiä käsin norille, jätä n. 2cm kummastakin päädystä tyhjäksi. Kannattaa kastella käsiä riisin levitysvaiheessa, sillä se takertuu helposti. Tee kevyt vako keskelle. Sivele wasabia ohut kerros (hyvin kevyesti!) vakoon. Asettele valitsemasi täytteet keskelle ja pyöritä nori rullalle. Rulla kannattaa leikata paloiksi hieman kostealla ja terävällä veitsellä.

Itse tein lohi-avokado-philadelphia rullia, lohi-punasipuli-ruohosipuli rullia, tonnikalatahna-korianteri rullia, sekä kurkku-seesaminsiemenrullia. Nauti säilötyn inkiväärin, Garin, ja soijakastikkeen kanssa.

The classic maki sushi is the easiest of them all, if you’re not that familiar with making sushi in your home kitchen. Creativity is allowed, as you can fill the sushi rolls with almost anything. I used hot tunapaste, avocado, cucumber, salmon, chives and coriander, sesame seeds and red onion marinated in rice vinegar. This recipe also includes one for making the perfect sushi-rice.

Ingredients (for two/three people)

4dl of sushi rice
4,5dl of water
150g cold smoked or fresh salmon
n. 4-5 nori sheets
1 can of tuna
2 tbsp of mayonaise
1 tbsp red chili paste
Half a cucumber (small)
Handful of fresh chives and coriander
Half a red onion
1 avocado
0,75 cup of rice vinegar
Wasabi
Sesame seeds

Begin by cutting the salmon and avocado into slices. Slice the cucumber and remove the seeds. Cut the onion into narrow rings and place them in a small bowl. Pour about 0,25dl of rice vinegar on top. Leave it to marinate.

Prepare the tuna paste. Mix the tuna, red chili paste and mayonaise together in a bowl.

Next, prepare the rice. Rinse the rice in a strainer, until the water is clear. Place the rice in a deep and heavy bottomed saucepan. Add the water. Let the rice be in the cold water for about 15 minutes. Then place the lid on top, turn on the heat to the maximum and wait for the water to boil. Once it boils, turn down the heat to the minimum and let the rice boil for about 10 minutes. Next, turn the heat off and them the rice simmer for 10 minutes. Put the rice in a large bowl, and add half a cup of rice vinegar, while “cutting” the rice. You can use a spatula for this. You should get the rice fairly quick to room temperature, therefore using a fan or similar to cool it down is advised. Once the rice has cooled down, you can start rolling.

Place a sheet of nori on a bambu mat. Spread rice by hand on the nori, leaving about 2cm free from both ends. It’s advisable to wet your hands in the spreading phase, because the rice is really sticky. Spread a little (very lightly!) wasabi in the middle of the nori. Place the chosen fillings in the middle and roll up the nori tightly, applying pressure. Cut the roll into pieces. It’s easiest to cut the roll with a very sharp and slightly wet knife.

My rolls were filled with salmon+avocado+philadephia cream cheese, salmon+red onion+chives, tuna paste+coriander and cucumber+sesame seeds. Enjoy with pickled ginger, Gari and soy sauce.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s