Pasta carbonara

Tämä ihana italialainen klassikko sulaa suussa! Vastoin yleistä luuloa, kermalla ja sipulilla ei ole mitään asiaa kunnon pasta carbonaraan. Kermaisuus tulee kananmunan ja juuston yhdistelmästä, ja haasteena onkin saada ne sekoittumaan pehmeästi pastan joukkoon. Onnistuessaan carbonara vie kielen täydellisesti mennessään.

Ainekset (kahdelle)

200g täysjyväspaghettia
n. 100g pancettaa tai pekonia
50g raastettua Pecorinoa
2 munaa
Suolaa
Rouhittua mustapipppuria

Laita vesi kiehumaan ja keitä spaghetti al denteksi. Spaghetin kiehuessa paista kuutioitu pekoni/pancetta kuivalla pannulla rapeaksi. Sekoita kananmunat ja Pecorinoraaste kulhossa ja jätä odottamaan. Kun spaghetti on valmista, siivilöi se. Säästä kuitenkin kupillinen keitinvettä. Kaada spaghetti pekonin/pancettan joukkoon pannulle. Ota pannu pois liedeltä ja sekoita. Kaada kananmuna-Pecorinoseosta pikkuhiljaa spaghetin sekaan koko ajan voimakkaasti sekoittaen. Kananmuna ei saa hyytyä! Mausta suolalla ja rouhitulla mustapippurilla. Jos kastike vaikuttaa liian tuhdilta, voit laimentaa sitä pastan keitinvedellä. Koristele Pecorinoraasteella ja tuoreella ruohosipulilla. Voit myös lisätä annokseen oman maun mukaan oliiviöljyä. Nauti heti!

This lovely Italian classic melts in one’s mouth! Contrary to general beliefs, cream and onions have absolutely nothing to do with an authentic pasta carbonara. The creamy texture is the result of eggs and Pecorino cheese, and it is quite a challenge to mix them properly with the pasta. When properly done, this pasta will make your eyes roll in pleasure!

Ingredients (for two)

200g whole wheat spaghetti
About 100g of pancetta or bacon
50g of grated Pecorino
2 eggs
Salt
Freshly ground black pepper

Bring water to boil, and cook the spaghetti to al dente. In the meanwhile, fry the diced pancetta/bacon on a dry pan until it’s nice and crispy. Mix the Pecorino and eggs in a bowl. Once the spaghetti is done, drain it. However do keep a cup of the water. Pour the spaghetti on the pan with the pancetta/bacon cubes. Remove the pan from the heat, and mix. Pour the egg-Pecorino mixture in small portions on the spaghetti, while stirring quickly. Do not let the eggs scramble! Season with salt and black pepper. If the sauce seems too thick, you can use the spaghetti water to thin it out. Decorate with grated Pecorino and a handful of fresh chives. You may also add olive oil if you like. Enjoy right away!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s