Sinihomejuustokeitto – blue cheese soup

Juustokeitto on ihanan helppo ja melko nopea arkiruoka. Sinihomejuustokeitto sopii hyvin alkuruoaksi tai kevyeksi pääruoaksi. Lisukkeena voi käyttää vaikka krutonkeja (herkullisten ruiskrutonkien ohje löytyy täältä) tai esimerkiksi valion ohjeella tehtyä avokado-cevicheä, joka sopii yllättävän hyvin keiton kanssa.

Ainekset (kahdelle pääruoka)

1 iso punasipuli
75g kevätsipulia
Oliiviöljyä
5 dl vettä
4 dl 4% ruokakermaa
Kasvisliemikuutio
175g sinihomejuustoa muruina
Mustapippuria
Tuoretta persiljaa
Rosmariinia

Leikkaa sipulit pieneksi silpuksi. Kuullota oliiviöljyssä kattilassa. Lisää vesi, kasvisliemikuutio sekä ruokakerma. Anna kiehua muutaman minuutin ajan. Sitten lisää sinihomejusto. Anna kiehua parin minuutin ajan. Soseuta keitto tehosekoittimella niin, että siitä tulee samettisen pehmeää. Mausta mustapippurilla, persiljalla ja rosmariinilla. Suolaa ei tarvitse lisätä, koska keitto on itsessään melkoisen suolaista. Tarjoa esim. paahdetun leivän, avokado-cevichen tai krutonkien kanssa!

Cheese soup is a delightfully easy and quick meal to make even on a busy day. This blue cheese soup works as an entree or as a light main course. Serve it for example with croutons (find the recipe for delicious rye bread croutons here) or with avocado-ceviche, made with a recipe from Valio. Unfortunately the website is in Finnish, so check the translated recipe below.

Ingredients (for two people as a main course)

1 large red onion
75g of spring onion
Olive oil
5 dl of water
4 dl 4% fat cooking cream
1 vegetable stock cube
175g of blue cheese in crumbs
Black pepper
Fresh parsley
Rosemary

Cut the onion and the spring onion into tiny pieces. Sauté them in olive oil. Add the water, vegetable stock cube and the cream. Let it boil for a few minutes. Add the cheese. Let it boil for another couple of minutes. Mix the soup in a blender, the result should be absolutely smooth. Season the soup with black pepper, parsley and rosemary. There’s no need to add salt because the soup is quite salty as it is. Serve with for example roasted bread, croutons or avocado-ceviche (see recipe below).

Avocado-ceviche
2 avocados
2 large tomatoes or about 100 g of cherry tomatoes
1 stem of spring onion
1/2 red chili pepper
1 tbsp of lime juice
1 tbsp of olive oil

Cut all ingredients in small pieces and mix them together in a bowl. Mix in the lime juice and olive oil. You may also use coriander and black pepper as seasoning.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s