Blondin mokkapalat – blond mocha squares

Herkulliset mokkapalat ovat kahvipöydän klassikko! Tällä reseptillä teet taatusti parhaat mokkapalat, sillä pohja jää ihanan kuohkeaksi ja pehmeäksi. Erona normaaleihin mokkapaloihin, jätin kaakaojauheen pois taikinasta, jolloin pohja jää kauniin vaaleaksi.

Ainekset (koko pellillinen)

200 g voita
3,5dl kahvia
5dl vehnäjauhoja
3dl sokeria
3tl leivinjauhetta
2tl vaniljasokeria
3 munaa

KUORRUTUS
75g voita
3/4dl kahvia
6-8dl tomusokeria
3rkl kaakaojauhetta

Koristeluun nonparelleja

Laita uuni lämpeämään 200 asteeseen. Keitä kahvi, joka saa olla tavanomaista vahvempaa. Mittaa kattilaan voi ja kahvi. Kiehauta ja anna jäähtyä kunnes seos on kädenlämpöistä. Sekoita kuivat aineet kulhossa. Lisää rasva-kahviseos ja vatkaa munat mukaan taikinaan. Levitä taikina leivinpaperin päälle uunipellille ja paista noin 15 minuuttia. Anna pohjan jäähtyä hetki.

Tee sillä aikaa kuorrute. Kiehauta kattilassa rasva ja kahvi. Sekoita kaakaojauhe tomusokeriin. Siivilöi seos kattilaan ja sekoita kuorrute tasaiseksi. Voit lisätä tomusokeria, jotta kuorrutteesta tulee sen verran paksua, että se pysyy pohjan päällä valumatta. Levitä kuorrute tasaisesti pohjan päälle. Koristele nonparelleilla ja leikkaa paloiksi.

Delicious mocha squares are a kind of a classic Finnish dessert. This recipe is a total winner as it leaves the crust amazingly fluffy and soft. Normally the crust is supposed to be chocolate brown, but I left the cacao powder out as I wanted it to have a nice blond colour.

Ingredients (for a whole baking tray)

200 g of butter
3,5dl of coffee
5dl of flour
3dl sugar
3tsp baking powder
2tsp vanilla sugar
3 eggs

TOPPING
75g of butter
3/4dl of coffee
6-8dl powdered sugar
3tbsp of dark cocoa powder

Decoration: nonparellis

Heat the oven to 200°C. Brew the coffee, which can be stronger than usual. Mix butter and coffee in a saucepan. Bring it to a boil and then let the mixture cool down, until it is tepid. Mix the dry ingredients in a bowl. Add the butter-coffee mixture and mix the eggs into the dough. Spread the dough evenly on greaseproof paper on the baking tray. Bake in the oven for about 15 minutes. Let it cool down for a while.

In the meanwhile, make the topping. Mix butter and coffee in a saucepan and bring it to a boil. Mix the powdered sugar with cocoa powder. Pour the mixture into the saucepan through a sieve, and make sure it’s mixed evenly. You can add some more powered sugar, so that you get a thick but smooth topping. Spread it on top of the crust and decorate with nonparellis.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s