Teriyaki-härkää – teriyaki beef

Teriyaki-härkä on erittäin herkullinen liharuoka. Japanilainen teriyaki-kastike sopii lihan lisäksi erinomaisesti esimerkiksi lohelle, ja kastike on helppo tehdä itse.

Ainekset (neljälle):

2,5 dl soijakastiketta
1,25 dl mirin-riisiviiniä
1,25 dl ruokosokeria
1 rkl hunajaa
1 rkl seesamiöljyä
2 tl raastettua inkivääriä
3 valkosipulinkynttä
800g härän sisäfilettä

Tarjoa basmatiriisin ja ruohosipulin kanssa

Raasta valkosipulinkynnet ja inkivääri. Kaada soijakastike, mirin, ruokosokeri, hunaja, seesamiöljy, raastettu inkivääri ja valkosipuli kattilaan. Kiehauta. Vähennä lämpö pienimmilleen ja anna kastikkeen hautua noin 5-10 minuutin ajan. Anna kastikkeen jäähtyä hetki.

Kaada kastike kulhoon. Leikkaa sisäfile suikaleiksi ja lisää ne kastikkeen joukkoon kulhoon. Sekoita hyvin ja peitä foliolla. Anna marinoitua jääkaapissa vähintään 3 tuntia, mielellään kauemmin.

Valmista tässä kohtaa riisi. Valuta lihasuikaleet, mutta säästä marinadi. Kuumenna öljy pannulla ja paista lihasuikaleita 2-3 minuuttia kummaltakin puolelta. Anna lihojen levätä folion alla sillä aikaa kun valmistat kastikkeen loppuun. Lisää marinadi pannulle ja kiehauta. Käännä lämpö pienimmilleen ja anna hautua noin muutaman minuutin ajan.

Tarjoile liha ja teriyaki-kastike basmatiriisillä ja koristele ruohosipulilla.

Teriyaki beef is an easy and delicious dish. The Japanese teriyaki-sauce suits very well with beef, but also with for example salmon and duck. The sauce is easy to prepare at home and can be used for various purposes.

Ingredients (for 4 people):

2,5 dl soy sauce
1,25 dl mirin (rice wine)
1,25 dl brown sugar
1 tbsp honey
1 tbsp sesame oil
2 tsp finely grated ginger
3 cloves of garlic
800g beef tenderloin

Serve with basmati rice and chives

Grate the garlic cloves and ginger. Place the soy sauce, mirin, sugar, honey, sesame oil, ginger and garlic in a saucepan over medium heat. Bring it to a boil. Then reduce the heat to low, and let it simmer for 5-10 minutes. Let it cool down for a while.

Pour the sauce into a large bowl. Cut the steak into strips and add it into the mixture. Mix well and cover the bowl with aluminium foil. Let the meat marinate in the fridge for at least 3 hours, preferably for longer.

Prepare the basmati rice. Next, drain the beef, but preserve the marinade. Heat oil in a frying pan and cook the strips of meat for 2-3 minutes each side on medium heat. Let the beef rest under a layer of aluminium foil while preparing the sauce. Add the marinade on the frying pan. Bring to a boil and reduce the heat to low. Let it simmer for a few minutes.

Serve the beef and sauce with basmati rice and decorate with chives.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s