Maa-artisokkakeitto – Jerusalem artichoke soup

Aloitin tässä pari viikkoa sitten 5:2 dieetillä ja päätin kokeilla mitä herkullisia ruokia dieetin 500kcal päivät sallisivat. En aio nimittäin todellakaan kärvistellä salaatinlehdillä kahta päivää viikossa! Tässä yksi aivan yliveto resepti, joka sai myös puoliskolta hyväksynnän (vaikka olikin vain kasvisruokaa…). Kaloreita löytyy vain 155 kcal per annos (70 kcal 100g). Keitto on samettisen pehmeää ja erityisen herkullista esimerkiksi palsternakkasipsien kanssa. Kannattaa kokeilla!

Ainekset (6 annosta)

800g maa-artisokkaa kuorittuna
3 keskikokoista perunaa
2 kasvisliemikuutiota
3-4 valkosipulinkynttä
2 dl ruokakermaa (2%)
¼ tl muskottipähkinää
Mustapippuria
Ripaus paprikajauhetta
Merisuolaa

Kuori maa-artisokat ja perunat. Pilko lohkoiksi ja laita ne kattilaan. Lisää vettä niin paljon, että lohkot peittyvät. Kun vesi alkaa kiehua, lisää joukkoon kasvisliemikuutiot ja valkosipulinkynnet pilkottuna. Keitä kypsiksi.

Soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi. Lisää joukkoon kerma ja anna kiehua vielä parin minuutin ajan. Mausta muskottipähkinällä, ripauksella paprikajauhetta ja mustapippurilla. Lisää merisuolaa tarvittaessa.

Tarjoa krutonkien, leivän tai palsternakkasipsien kanssa.

I started the 5:2 diet a couple of weeks ago, and I’m currently trying to find delicious dishes that would fit in my 500kcal-a-day fast days. Not going to eat salad for two days a week! This recipe is a total winner, even my hubby said it’s delicious (although it is vegetarian food…). It has only 155 kcals per portion (70kcal per 100g). The soup is smooth as silk and especially delicious for example with parsnip chips. Definitely worth a try!

Ingredients (6 portions)

800g peeled Jerusalem artichokes
3 mid-size potatoes
2 vegetable stock cubes
3-4 garlic cloves
2 dl cooking cream (2%)
¼ tl nutmeg
Black pepper
Pinch of paprika powder
Sea salt

Peel the Jerusalem artichokes and potatoes. Chop them into large-ish cubes and add them into a saucepan. Add water so that the artichokes and potatoes are completely covered. When the water beging to boil, add the vegetable stock cubes and chopped garlic cloves. Boil until the ingredients are completely soft.

Puree the ingredients with a hand blender until the soup is completely smooth. Add the cooking cream and let it boil for a couple minutes more. Season with nutmeg, a pinch of paprika powder and black pepper. Add salt if necessary.

Serve with crutons, bread or parsnip chips.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s