Savulohitartar – smoked salmon tartare

Ensinnäkin pahoitteluni pitkästä tauosta! Vuoden vaihde oli hetkistä aikaa, mutta viimein ehdin palata keittiöön ja bloggailemaan tekemiäni reseptejä!

Ensimmäisenä vuorossa siis ihana ihana savulohitartar, joka toimii loistavasti alkuruokana tai kevyenä lounaana. Suosittelen käyttämään puolet kylmäsavulohta ja puolet graavilohta, sillä muuten mausta voi tulla aavistuksen verran liian savuinen.

Ainekset (2 annosta)

100g kylmäsavulohta
100g graavilohta
125g piparjuurituorejuustoa
1 limen mehu
2 rkl tuoretta ruohosipulia
1 rkl tuoretta persiljaa
Mustapippuria
Merisuolaa
Lohenmätiä
Koristeeksi punamangoldin (salaatti) lehtiä

Leikkaa kylmäsavulohi ja graavilohi melko pieniksi paloiksi ja sekoita ne kulhossa. Leikkaa ruohosipuli ja persilja pieneksi. Sekoita piparjuurituorejuusto, ruohosipuli ja persilja kulhossa. Lisää puristettu limen mehu. Mausta mustapippurilla ja ripauksella merisuolaa. Sekoita tasaiseksi massaksi.

Asettele lautaselle punamangoldin tai muun salaatin lehtiä. Aseta jälkiruokarengas (halkaisija 7,5 cm) keskelle ja annostele lohiseosta pohjalle noin 1,5 cm verran. Pursota päälle piparjuuritahnaa noin 1 cm verran. Lisää lohiseosta vielä 1-1,5 cm päälle. Nosta jälkiruokarengas varovaisesti pois. Koristele tartar salaatinlehdillä, pursotetulla piparjuuritahnalla, ja viimeistele lohenmädillä. Tarjoa kuivan valkoviinin tai kuohuviinin kanssa.

First of all, my apologies for a long pause! Luckily I finally found the time to return to the kitchen and to blog some of the recipes I’ve been testing out lately.

The first dish for the new year is this absolutely lovely cold smoked salmon tartare, which works perfectly as an entrée or light lunch. I recommend the use of half cold smoked salmon and half gravlax, otherwise the taste might be a little too smokey.

Ingredients (2 portions)

100g cold smoked salmon
100g gravlax
125g horseradish cream cheese
Juice of 1 lime
2 tbsp fresh chives
1 tbsp fresh parsley
Black pepper
Sea salt
Salmon roe
Decorate with red mangold leaves or salad leaves

Cut the cold smoked salmon and gravlax into small-ish pieces and mix them in a bowl. Cut the herbs finely. Mix the cream cheese and herbs in a bowl. Add the lime juice. Spice with black pepper and a hint of sea salt. Mix until the mixture is smooth and soft.

Place a few red mangold leaves (or other salad leaves) on a plate. Place the dessert ring (width 7,5 cm) in the middle and place a layer of salmon mixture on the bottom, about 1,5 cm thick. Squeeze a 1 cm layer of the cream cheese mixture on top. Add another layer of the salmon mixture on top, about 1-1,5 cm thick. Lift up the dessert ring carefully. Decorate the tartare with salad leaves, squeezed cream cheese on top and finish off with salmon roe. Serve with a dry white wine or sparkling wine.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s