Hummus

Hummus eli kikhernetahna on parhaita välimeren keittiön reseptejä ikinä. Se sopii alkuruoaksi, leivällä herkutteluun, lisukkeeksi yms. Lisäksi sitä voi muokkailla oman makunsa mukaan erilaisilla mausteilla. Tein tällä reseptillä hummusta ensimmäistä kertaa ikinä, ja tulos oli aivan mahtava.

Ainekset (noin neljälle):

400g kikherneitä
4 rkl tahinia (seesaminsiementahnaa, jota saa myös valmiina)
7 rkl vettä
1-2 valkosipulinkynttä
1 tl merisuolaa
6 rkl oliiviöljyä (extra virgin)
3,5 rkl sitruunamehua
Ripaus paprika- ja chilijauhetta

Tuoretta persiljaa ja oliiviöljyä koristeluun

Murskaa valkosipuli. Huuhtele kikherneet kylmällä vedellä. Laita kikherneet tehosekoittimeen tai monitoimikoneeseen. Lisää tahini, valkosipuli, suola, sitruunamehu, ripaus paprika-ja chilijauhetta ja vesi. Sekoita ja lisää samalla oliiviöljy ohuena nauhana. Sekoita kunnes hummus on muuttunut samettisen pehmeäksi.

Kaada tarjoiluastiaan ja koristele ripauksella oliiviöljyä ja tuoreella persiljalla. Tarjoile leivän kanssa.

Hummus is a chickpea dip, which is definitely one of the best things coming out of the mediterranean kitchen. It’s great as a starter, as a party dip, side dish etc. You can also modify it to your own taste as much as you want with different ingredients and spices. This was my first time making hummus and with this recipe, it succeeded perfectly!

Ingredients (for about four people):

400g can of chickpeas
4 tbsp tahini (sesame seed paste, you can get it ready-made)
7 tbsp water
1-2 garlic cloves
1 tsp sea salt
6 tbsp olive oil (extra virgin)
3,5 tbsp lemon juice
Pinch of paprika & chili powder

Fresh parsley and olive oil for decoration

Crush the garlic cloves. Rinse the chickpeas in cold water. Put them into the blender or food processor. Add tahini, garlic, salt, lemon juice, pinch of paprika and chili powder and water. Turn the blender/food processor on. Add olive oil slowly in small portions. Mix until the hummus is completely smooth.

Pour it into a serving dish. Decorate with olive oil and fresh parsley. Serve with bread.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s