Pataleipä – no-knead bread

Pataleipä oli ja on edelleen yksi suurimmista viime vuosien ruokatrendeistä, joten päätinpä minäkin hypätä mukaan ja kokeilla omaa versiotani reseptistä. Pataleivän viehätys piilee siinä, että sitä ei tarvitse vaivata. Maun ja koostumuksen salaisuus piilee pitkässä kohotusajassa. Lisäksi kuumassa padassa paistuessaan se saa ihanan rapsakan kuoren.

Ainekset

4 dl grahamjauhoja
3 dl (kauraisia) sämpyläjauhoja
2 tl suolaa
1/2 tl kuivahiivaa
3,5 dl vettä
1/2-1 dl auringonkukansiemeniä

Yhdistä kulhossa kuivat aineet, myös siemenet. Lisää lämmin (+42 asteinen) vesi ja sekoita. Älä kuitenkaan vaivaa taikinaa. Peitä kulho kelmulla tiiviisti ja anna kohota huoneenlämmössä 12-24 tuntia. Mitä pidempään taikina saa kohota, sitä enemmän se saa makua.

Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle ja muotoile siitä pyöreä leipä. Älä vaivaa taikinaa. Peitä taikina liinalla ja anna sen kohota vielä puoli tuntia.

Laita sillä aikaa pata kylmään uuniin ja kuumenna uuni 225 asteeseen. Puolen tunnin kuluttua ota pata uunista ja sivele pohjaan ja reunoille hieman öljyä. Nosta taikina pataan. Tee muutama koristeviilto pintaan ja ripottele päälle jauhoja. Paista uunissa 30 minuuttia. Poista kansi ja paista vielä 15 minuuttia.

Anna jäähtyä hetki ja nauti!

The no-knead bread was and still is one of the biggest cooking trends of last year, so I decided to join the club and try my own version of it. The revolutionary idea of this bread is that it requires no kneading. The secret to its taste and texture is the long resting time. On top of that, baking it in a hot oven pot gives the bread a beautiful and crunchy crust.

Ingredients

4 dl Graham flour
3 dl bread flour
2 tsp salt
1/2 tsp active dry yeast
3,5 dl water
1/2-1 dl sunflower seeds

Combine the dry ingredients in a bowl and add the sunflower seeds. Add warm (+42 degrees celcius) water and mix well. Do not knead the dough. Cover the bowl tightly with a plastic wrap and let the dough rest for 12-24 hours. The longer you let the dough rest, the stronger the taste.

Flour a work surface and place the dough on it. Fold it over a couple of times into a round form. Cover it with a towel or plastic and let it rest for another 30 minutes.

In the meantime, put your oven pot into a cold oven and turn the heat on to 225 degrees celcius. After half an hour, take the pot and spread some oil on the bottom and edges. Put the dough into the pot, make a few decorative cuts on top and sprinkle with flour. Put the lid on and bake for 30 minutes in the oven. After 30 minutes, take the lid off and bake the bread for another 15 minutes.

Let it cool down for a while and enjoy!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s