Sitruunainen kanatagine – chicken and lemon tagine

Tagine on marokkolaisen keittiön perusta. Se on kannellinen savipata, jossa yleensä lihaa, kanaa tai kalaa kypsytellään hitaasti kasvisten ja hedelmien kanssa. Tagineen kuuluvat oleellisesti myös runsaat mausteet ja yrtit. Säilöttyä sitruunaa ja oliiveja sisältävä kanatagine on yksi marokkolaisen keittiön ehdottomia klassikoita. Lisäksi se on todennäköisesti yksi parhaita kanaruokia ikinä!

Ainekset (noin neljälle):

1 kokonainen kana tai n. 8 rintafilettä
2 tl paprikajauhetta
1 tl kuminajauhetta
1 tl inkiväärijauhetta
1 tl kurkumajauhetta
1/2 tl kanelia
1 tl mustapippuria
2-3 rkl extra virgin oliiviöljyä
3 valkosipulin kynttä
1 punasipuli
1-2 säilöttyä sitruunaa
100g vihreitä oliiveja
200 ml kanalientä
Tuoretta korianteria
Tuoretta persiljaa

Leikkaa kana paloiksi ja huuhtele ne. Sekoita kulhossa kanapalat, mausteet ja 2-3 rkl oliiviöljyä. Siirrä kanapalat esimerkiksi pakastepussiin ja anna marinoitua vähintään 3-4 tuntia, mielellään yön yli jääkaapissa.

Murskaa valkosipulit ja leikkaa sipuli pieneksi. Huuhtele sitruunat runsaalla vedellä ja leikkaa viipaleiksi. Valmista kanaliemi.

Jos voit käyttää tagineasi hellalla, kuumenna öljyä taginessa ja paista kanapaloja 4-5 minuuttia kunnes ne ruskistuvat hieman. Jos et voi käyttää tagineasi hellalla, voit ruskistaa kanapalat ensin kattilassa ja siirtää sen jälkeen tagineen. Lämmitä uuni 130-140 asteeseen.

Lisää tagineen (kanapalat jos paistot ne kattilassa) sitruunaviipaleet, oliivit, valkosipuli, sipuli ja kanaliemi. Laita kansi päälle ja anna hautua uunissa 3-4 tuntia, kunnes kana irtoaa luista.

Silppua korianteria ja persiljaa koristeeksi ja lisää mausteita jos on tarvis. Tarjoa esim. leivän tai couscousin kanssa.

Tagine is basically the basis of Moroccan cuisine. It’s essentially a clay pot, in which meat, chicken or fish is slowly cooked together with vegetables and fruit. Spices and herbs also characterise the tagine dishes. This particular recipe made with preserved lemons, olives and chicken is one of the classics. Also, it might just be the best chicken dish you’ve ever had!

Ingredients (for about four people):

1 whole chicken or about 8 fillets
2 tsp ground paprika
1 tsp ground cumin
1 tsp ground ginger
1 tsp ground turmeric
1/2 tsp ground cinnamon
1 tsp black pepper
2-3 tbsp extra virgin olive oil
3 garlic cloves
1 red onion
1-2 preserved lemons
100g green olives
200 ml chicken stock
Fresh coriander
Fresh parsley

Cut the chicken into pieces and wash them. Mix the chicken pieces, spices and olive oil in a bowl. Move the chicken pieces into a plastic bag and let them marinate in the fridge for at least 3-4 hours, preferrably through the night.

Crush the garlic cloves and cut the onion into small pieces. Wash the lemons well and cut them into slices. Prepare the chicken stock.

If you can use your tagine on the stove, heat some oil in the tagine and fry them for 4-5 minutes until they are slightly brown. If you can’t use a tagine, do this phase in a casserole and move the chicken pieces into the tagine later. Heat up the oven to 130-140 degrees celsius.

Add the chicken pieces, lemon slices, olives, garlic, onion and chicken stock into the tagine. Put the lid on, and let the tagine cook for about 3-4 hours until the chicken begins to loosen from the bones.

Chop coriander and parsley for decoration and add some spices if necessary. Serve for example with bread or couscous.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s