Ankkaa portviinikastikeessa & yrttiperunoita – duck in port wine sauce & herb potatoes

Tein ensimmäistä kertaa elämässäni ankkaa ja tulos ei pettänyt! Ankka sopii myös erinomaisesti pääsiäisaterialle, mikäli lammas ei niin houkuttele. Tyypillisesti ankka tehdään appelsiinikastikkeessa, mutta maukas portviinikastike sopii myös linnulle todella hyvin.

Ainekset (kahdelle)

Yrttiperunat:
4 perunaa (esim. rosamunda)
Tuoretta persiljaa, rosmariinia ja timjamia silputtuna
Oliiviöljyä
6 isoa valkosipulin kynttä
Suolaa ja mustapippuria

Ankka:
300g ankan rintafilettä
Suolaa ja mustapippuria

Portviinikastike:
1 salottisipuli
Noin 2 rkl voita
2 rkl vehnäjauhoja
1 dl portviiniä
4 dl tummaa lihalientä tai fondia
Ripaus merisuolaa
Mustapippuria

Valmista ensin perunat. Kuumenna uuni 175 asteeseen. Leikkaa perunoihin syviä viiltoja. Voitele uunivuoan pohja ja asettele perunat vuokaan. Sivele perunat oliiviöljyllä. Ripottele mausteet ja yrtit perunoiden pinnalle ja lisää (kuoritut) valkosipulin kynnet vuokaan. Anna kypsyä noin 30 minuuttia. Sivele perunat uudelleen öljyllä, ja anna paistua vielä 30 minuuttia. Siirrä sivuun odottelemaan folion alle.

Kuumenna uuni 230 asteeseen. Tee ankan nahkapuolelle ristikkäisiä viiltoja. Hiero molemmin puolin pintaan suolaa ja mustapippuria. Aseta se nahkapuoli alaspäin kylmälle paistinpannulle ja kuumenna. Anna ankan paistua nahkapuolelta noin 3-5 minuuttia riippuen paksuudesta. Nahan tulee olla rapeaa ja hyvin paistunutta. Käännä ja paista vielä 2-3 minuuttia. Kääri ankka folioon ja paista vielä uunissa noin 5-10 minuuttia, kunnes sisälämpötila on 58 astetta. Ankan tulee olla punertavaa. Anna levätä foliossa ennen leikkaamista.

Kun ankka on uunissa, valmista kastike. Silppua sipuli ja sulata voi kattilassa. Kuumenna toisessa kattilassa lihaliemi ja portviini. Paista sipulia hetki voissa ja ota kattila liedeltä. Lisää jauhot ja sekoita. Siirrä kattila takaisin liedelle ja lisää vähän kerrallaan lihaliemi-portviini sekoitusta. Sekoita koko ajan, ettei kastike paakkuunnu. Mausta. Anna kastikkeen kiehua noin 8 minuuttia ilman kantta. Siivilöi kastike ja tarkista maku.

Leikkaa ankka vinottain siivuiksi, ja tarjoile perunoiden ja kastikkeen kera. Nam! Vinkki: ankan kanssa muuten sopii todella hyvin Pinot Noir-viinit Bugundin alueelta tai ihana italialainen Chianti.

Did my first ever duck. Wasn’t disappointed! Duck is a great option for the Easter table as well, if you’re not tempted by a traditional lamb dish. Typically duck is made in orange sauce, but I have to say port wine goes really well with this bird.

Ingredients (for two)

Herb potatoes:
4 potatoes(for ex. rosamunda)
Fresh parsley, rosemary and thyme (chopped)
Olive oil
6 large garlic cloves
Salt and black pepper

The duck:
300g duck brest fillet
Salt and black pepper

Port wine sauce:
1 shallot
About 2 tbsp butter
2 tbsp wheat flour
1 dl port wine
4 dl dark beef stock or fond
Sprinkle of sea salt
Black pepper

First prepare the potatoes. Heat up the oven to 175 degrees celcius. Cut deep slits on the potatoes. Brush an oven pan with olive oil and place the potatoes in it. Brush the potatoes with olive oil and sprinkle with salt, pepper and chopped herbs. Add garlic cloves in as well. Roast the potatoes for 30 minutes. Then brush them again with olive oil and roast them for another 30 minutes. When done, let them rest under a tin foil.

Heat up the oven to 230 degrees. Cut cross-shaped slits on the duck’s skin. Spread salt and pepper on both sides and place the duck on a cold frying pan, skin-side down. Heat up the pan and fry the duck for about 3-5 minutes on this side, depending on its thickness. The skin should be crispy and well fried. Turn the duck and fry for another 2-3 minutes. Wrap it in tin foil and roast in the oven for about 5-10 minutes, until the inside temperature is 58 degrees C. A duck should be served at least a little pink. Let it rest in tin foil before cutting.

When the duck is in the oven, prepare the sauce. Chop the onion and melt butter in a saucepan. In another saucepan, bring the beef stock and port wine to boil. Fry the onion for a moment in the butter, take the pan off the heat. Mix in the flour. Move it back on the heat and add slowly in small portions the beef stock-wine mixture. Keep mixing so it doesn’t become lumpy. Season with salt and pepper. Let the sauce boil on low heat for about 8 minutes without the lid on. Sieve the sauce and check the taste.

Cut the duck into slices and serve with potatoes and sauce. Yummy! Tip: duck goes well with a French Pinot Noir from Burgundy, or a lovely Italian Chianti.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s