Mausteinen karitsanviulu minttu-jogurttikastikkeella – spicy roasted leg of lamb with mint-yoghurt sauce

Pääsiäispöydässämme oli tänä vuonna ensimmäistä kertaa itse valmistamaani karitsanviulua Pohjois-Afrikan/Lähi-Idän mausteilla. Onnistuneen karitsan (ja lampaan) salaisuus on hyvä marinadi ja pitkä marinointiaika, vähintään yön yli. Itse pidin karitsaa marinadissa noin 48 tuntia, ja sen kyllä huomasi maussa!

Ainekset (6 hlö):

2 kg tuore karitsanviulu

Marinadi:
1 puska tuoretta korianteria
1 puska tuoretta minttua
1/2 puska tuoretta persiljaa
2-3 dl oliiviöljyä
2 limeä
3 valkosipulin kynttä
1 tl harissaa
2 tl jeeraa
1 tl paprikajauhetta
1/2 tl kurkumaa
Suolaa ja mustapippuria

Minttu-jogurttikastike:
1/2 puska minttua
1/2 puska korianteria
3 dl maustamatonta jogurttia
1 sitruunan mehu
1 tl hunajaa
Suolaa ja pippuria

Valmista marinadi. Silppua yrtit. Puserra valkosipulit. Raasta limen kuoret ja purista mehu. Sekoita kaikki ainekset keskenään kulhossa. Laita karitsanviulu esim. paistopussiin ja kaada marinadi sekaan. Sulje pussi ja hiero lihan pintaan, kunnes sitä on tasaisesti joka puolella. Anna karitsan maustua jääkaapissa vähintään yön yli.

Ota karitsa huoneenlämpöön noin tuntia ennen paistamista. Kuumenna uuni 225 asteeseen. Paista karitsaa (edelleen paistopussissa) 15 minuuttia ja laske lämpötila 150 asteeseen. Paista noin 3 tuntia. Liha on kypsää kun se irtoaa luista helposti. Karitsa saa olla hieman punertavaa, mutta ei kuitenkaan veristä.

Valmista kastike. Silppua yrtit ja sekoita kaikki aineet keskenään. Anna maustua jääkaapissa kunnes karitsa on valmis.

Tarjoa karitsa minttu-jogurttikastikkeen ja esimerkiksi taboulehin kanssa.

This Easter, I finally managed to make my very first leg of lamb with North-African/Middle-Eastern flavours. The secret to a tasteful lamb (or mutton for that matter) is an excellent marinade and a long marinating time, preferably overnight. I marinated our lamb for about 48 hours, and one could really notice it by the way it tasted (=amazing).

Ingredients (for 6 people):

2 kg fresh leg of lamb

Marinade:
1 bunch fresh coriander
1 bunch fresh mint
1/2 bunch fresh parsley
2-3 dl olive oil
2 limes
3 garlic cloves
1 tsp harissa
2 tsp cumin powder
1 tsp paprika powder
1/2 tsp turmeric powder
Salt and black pepper

Mint-yoghurt sauce:
1/2 bunch fresh mint
1/2 bunch fresh coriander
3 dl natural yoghurt
1 lemon’s juice
1 tsp honey
Salt and pepper

First, prepare the marinade. Chop the herbs. Press the garlic cloves. Grate the lime zest and press the juice. Mix all the ingredients in a bowl. But the lamb leg for example into a roasting bag and pour the marinde in. Close the bag and spread the marinade over the meat evenly. Let the lamb marinate at least overnight in the fridge.

Take the lamb into room temperature at least an hour before roasting it. Heat up the oven to 225C. Roast the lamb (still in the bag) for 15 minutes and then lower the temperature to 150C. Roast it for about 3 hours. The meat is done when it falls off the bones easily. Lamb can be a little pink, though not bloody.

Prepare the sauce. Chop the herbs and mix all ingredients together. Let the sauce rest in the fridge until the lamb is done.

Serve the lamb with the mint-yoghurt sauce and for example with tabouleh.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s