Tabbouleh kvinoalla – Quinoa tabbouleh

Tabbouleh on ihanan raikas arabimaiden keittiöistä tuttu salaatti. Yleensä teen salaatin couscousiin, mutta pohjana voi käyttää myös bulguria tai kuten tässä versiossa, kvinoaa. Salaatti toimii erinomaisesti lisukkeena esimerkiksi grilliruokien kanssa.

Ainekset:

2 dl kvinoaa
4 dl vettä
1 punasipuli
2 valkosipulin kynttä
1 kurkku
2 tomaattia
1 sitruunan mehu
1-2 tl harissaa
3-4 rkl oliiviöljyä
Ripaus suolaa ja mustapippuria
2 dl tuoretta persiljaa, korianteria ja minttua

Huuhtele kvinoa huolellisesti. Kuumenna vesi kiehuvaksi, lisää suola. Keitä kvinoaa noin 15 minuuttia hiljaisella lämmöllä kannen alla. Kun kvinoa on pehmeää, lisää loraus oliiviöljyä ja sekoita haarukalla. Anna jäähtyä.

Pilko sipuli, valkosipuli ja kurkku pieniksi paloiksi. Poista tomaateista siemenet ja leikkaa pieniksi paloiksi. Silppua yrtit.

Kun kvinoa on jäähtynyt, sekoita se kulhossa sipulin, valkosipulin, kurkun, tomaatin ja yrttien kanssa. Lisää oliiviöljy ja sitruunamehu, sekoita hyvin. Lisää mausteet ja harissa, sekoita hyvin. Anna salaatin maustua jääkaapissa parisen tuntia, jotta tabbouleh ehtii maustua hyvin.

Tabbouleh is a lovely, fresh salad, and a classic of the arab cuisine. Usually I make this salad with couscous, but both bulgur and quinoa also go well with it. Tabbouleh works great as a side dish with anything barbequed.

Ingredients:

2 dl quinoa
4 dl water
1 red onion
2 garlic cloves
1 cucumber
2 tomatoes
1 lemon’s juice
1-2 tsp harissa
3-4 tbsp olive oil
Sprinkle of salt and black pepper
2 dl fresh parsley, coriander and mint

Wash the quinoa in a sieve carefully. Heat up the water until it boils, add salt. Cook the quinoa under the lid on low heat for 15 minutes. When it’s soft, add a dollop of olive oil and mix with a fork. Let it cool down.

Cut the onion and garlic cloves and cucumber into small pieces. Remove the tomato seeds and cut them into small pieces as well. Chop the herbs.

When the quinoa has cooled down, mix it in a bowl together with onion, garlic, cucumber, tomato and herbs. Add olive oil and lemon juice, mix well. Add the seasonings and harissa, mix well. Let the salad rest in the fridge for at least a couple of hours, so that the flavours really sink in.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s