Mustajuurikeitto – black salsify soup

Olen aina pitänyt mustajuuria jotenkin vaikeasti lähestyttävinä ja hämärinä juureksina, mutta niin ne vain löysivät tiensä ostoskoriini ja kokeilin tehdä niistä soppaa. Maku oli yllättävän parsamainen, mutta keitosta tuli kyllä oikein maukasta!

Opin myös kantapään kautta, että kuoriessa kannattaa käyttää hanskoja, sillä kuoritut juuret ovat erittän tahmaisia ja sotkevat. Lisäksi ne kannattaa upottaa sitruunalla maustettuun veteen siksi aikaa kun käsittelee muita aineksia, sillä juuret tummuvat erittäin nopeasti.

Ainekset (kahdelle):

300 g mustajuuria
1 iso peruna
50 g purjoa
1,5 rkl voita
4 dl kasvislientä
1 dl valkoviiniä
50 g ranskankermaa
Valkopippuria
Muskottipähkinää
Suolaa
Koristeeksi persiljaa

Kuori ja paloittele mustajuuret ja upota ne sitruunaveteen. Kuori ja pilko peruna. Leikkaa purjo viipaleiksi. Kuumenna voi kattilassa ja kuullota purjoa hetki. Lisää perunat ja mustajuuret. Lisää kasvisliemi ja valkoviini. Anna kiehua kunnes kasvikset ovat kypsiä. Soseuta keitto. Lisää ranskankerma ja mausteet. Jos keitto on liian paksua, lisää valkoviiniä tai vettä. Tarkista maku. Koristele persiljalla ja tarjoa herkkuleivän kanssa.

I’ve always thought that black salsify is a really odd root vegetable, and haven’t had a clue what I could do with it in the kitchen. For some reason the roots found their way into my shopping basket, so decided to try making a soup. Honestly was surprised at how delicious this soup turned out to be!

I learned also (by making a mess myself) that it might be wise to use gloves when peeling the roots, as they’re really sticky and can make a mess. Also do soak them in lemon water after peeling them, the roots tend to darken very quickly.

Ingredients (for two):

300 g black salsify
1 large potato
50 g leek
1,5 tblsp butter
4 dl vegetable stock
1 dl white wine
50 g crème fraiche
White pepper
Nutmeg
Salt
Decorate with parsley

Peel and chop the sasify roots, soak them in lemon water. Peel and chop the potato. Slice the leek. Heat up butter in a saucepan, sauté the leek slices. Add potato and salsify pieces. Add vegetable stock and white wine. Let it boil until the vegetables are done.

Puree the soup, add crème fraiche and spices. If the soup is too thick, add some more wine or water. Check the taste. Decorate with parsley and serve with delicious bread.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s