Mausteiset karitsa-kebakot tomattikastikkeella – spicy lamb kebabs with tomato sauce

Ah, kesä ja grillikausi! Vaikka tänään tuleekin vettä taivaan täydeltä, ei se estä mahtavien grilliruokien tekemistä esimerkiksi katoksen alla. Tänään vuorossa mausteiset karitsa-kebakot! Kebakot voi grillata tai valmistaa uunissa. Hyvin maustetut kebakot tarjotaan tomaattisen kastikkeen ja taboulehin kanssa.

Ainekset (4 annosta):

Kebakot:
400 g karitsan jauhelihaa
1 punasipuli
2 valkosipulin kynttä
Kourallinen tuoretta minttua, persiljaa
1 tl korianterin siemeniä murskattuna
1 tl paprikajauhetta
Ripaus mustapippuria
0,5 tl suolaa
1 tl harissaa
1 rkl oliiviöljyä
2 rkl seesaminsiemeniä

Tomaattikastike:
400 g tomaattimurskaa
1 valkosipulin kynsi
1 tl rosmariinia (kuivattu)
0,5 dl tuoretta persiljaa
1 tl timjamia (kuivattu)
0,5-1 tl sokeria
1 tl suolaa
Mustapippuria
1 rkl oliiviöljyä

Jos käytät uunia, kuumenna se 250 asteeseen. Laita puiset varrastikut hetkeksi veteen likoamaan. Silppua sipuli ja valkosipulin kynnet. Silppua yrtit. Sekoita kaikki ainekset keskenään kulhossa tasaiseksi massaksi.

Taputtele jauhelihamassa puutikkujen ympärille. Jos paistat vartaat uunissa, sivele leivinpaperille hieman oliiviöljyä. Paista noin 4 minuttia per puoli, tai 5 minuuttia jos kebakot ovat erityisen paksuja. Varo ylikypsentämistä, koska karitsa kuivuu helposti.

Valmista samaan aikaan tomaattikastike. Silppua valkosipulin kynsi. Kuullota valkosipulia hetki kattilassa, sitten lisää tomaattimurska. Anna kiehua miedolla lämmöllä pari minuuttia, mutta varo polttamasta kastiketta. Lisää kaikki mausteet ja anna kiehua vielä pari minuuttia.

Tarjoile kebakot kuumina tomaattikastikkeen ja taboulehin kanssa. Nam nam!

Summer and BBQ season are finally here! Although today it’s raining like crazy, it doesn’t mean that one can’t bbq under a shelter of sorts. In Finland you have to grab every possible moment to enjoy the outdoors before winter comes again…So today’s dish is grilled lamb kebabs! You can either grill them or prepare them in the oven. These slightly spicy kebabs are served with a tomato sauce and tabouleh.

Ingredients (4 servings):

Kebabs:
400 g minced meat of lamb
1 red onion
2 garlic cloves
A handful of fresh mint, parsley
1 tsp crushed coriander seeds
1 tsp paprika powder
Sprinkle of black pepper
0,5 tsp salt
1 tsp harissa
1 tbsp olive oil
2 tbsp sesame seeds

Tomato sauce:
400 g crushed tomato
1 garlic clove
1 tsp rosemary (dried)
0,5 dl fresh parsley
1 tsp thyme (dried)
0,5-1 tsp sugar
1 tsp salt
Black pepper
1 tbsp olive oil

If you’re using the oven, heat it up to 250 degrees C. Soak the wooden skewers in water for a bit. Chop the onion, garlic cloves and herbs. Mix all kebab ingredients in a bowl so that it becomes a smooth mixture.

Mold the meat mixture around the skewers. If you’re baking the kebabs in the oven, spread some olive oil on the baking paper so they don’t stick. Bake/grill for about 4 minutes per side. If they are fairly thick, bake/grill for 5 minutes. Be careful not to overcook them, as lamb tends to dry easily.

Prepare the sauce at the same time. Chop the garlic clove and sauté it for a while in a sauce pot. Add crushed tomato and let it boil for a couple of minutes on low heat. Be careful that it doesn’t burn. Add all the seasonings, sugar and salt as well, and let it boil for another 2 minutes.

Serve the kebabs steaming hot with tomato sauce and tabouleh. Yummy!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s