Paahtopaisti wasabikastikkeella – roast beef with wasabi sauce

Paahtopaisti on ihanan syksyinen ruoka. Mehevä paisti hyvällä kastikkeella sopii niin arkeen kuin juhlaankin. Paahtopaistin kumppaniksi sopii myös erinomaisesti kipakka wasabi.

Ainekset:

Noin 1 kg naudan paahtopaistia
Mustapippuria
Merisuolaa
Tuoretta persiljaa
Oliiviöljyä
1 tl voita

Wasabikastike:

200 g turkkilaista jogurttia
1-2 tl wasabitahnaa (riippuen kuinka voimakasta siitä haluat)
1 tl sitruunamehua
0,5 dl silputtua korianteria
Mustapippuria
Ripaus sokeria
Ripaus suolaa

Ota paisti ajoissa huoneenlämpöön. Kuumenna uuni 125 asteeseen. Kuumenna öljyä ja 1 tl voita padassa ja ruskista paisti kauttaaltaan. Hiero lihan pintaan mustapippuria ja suolaa. Työnnä lihalämpömittari paistin paksuimpaan kohtaan ja laita uuniin. Varaudu ainakin 1,5-2 tunnin paistoaikaan, riippuen paistin muodosta ja koosta.

Sillä aikaa valmista kastike. Sekoita kaikki kastikkeen ainekset, lisää suolaa, sokeria ja wasabia oman maun mukaan. Tarkoituksena on saada wasabista potkua kastikkeeseen, mutta se ei saa kuitenkaan dominoida makua. Anna maustua jääkaapissa.

Paisti on parhaimmillaan kauniin roosan värisenä. Silloin paisti on valmis kun mittari näyttää noin 56-57 astetta. Täysin kypsänä paisti on 70 asteen lämpötilassa. Kääri paisti folioon ja anna levätä vähintään 15 minuuttia.

Leikkaa ohuiksi viipaleiksi ja tarjoa wasabikastikken ja esimerkiksi uunijuuresten kanssa. Bongaa täältä hyvä resepti juureksille! Koristele tuoreella persiljalla.

Roast beef is an autumn classic. A juicy roast with a good sauce is perfect for you Sunday lunch as well for any other day of the week! Spicy wasabi is a great companion for the beef, as it gives a nice kick to it.

Ingredients:

About 1 kg of boneless rump roast
Black pepper
Sea salt
Fresh parsley
Olive oil
1 tsp butter

Wasabi sauce:

200 g Turkish yoghurt or equivalent
1-2 tsp wasabi (depending on how strong you want the taste to be)
1 tsp lemon juice
0,5 dl chopped coriander
Black pepper
Pinch of sugar
Pinch of salt

Take the beef out to warm up about an hour before cooking it. Heat up the oven to 125 C. Heat up some olive oil and 1 tsp of butter in a casserole and brown the beef all over. Massage some black pepper and salt on the roast and stick a meat thermometer in the thickest spot. Prepare to roast the beef for at least 1,5-2 hours, depending on the size and thickness.

In the meanwhile, prepare the sauce. Mix all ingredients together. Add salt, sugar and extra wasabi to your own taste. The point is to get a kick out of the wasabi, but not to let it dominate everything. Let the sauce become spiced in the fridge.

The roast is at its best when it has a lovely pink colour. Then the temperature should be around 56-57 degrees C when you take it out of the oven. If you want your beef well done, wait until the thermometer is at 70 degrees C. Wrap the roast in tin foil and let it rest at least 15 minutes before cutting it.

Slice the roast thinly and serve with wasabi sauce and for example oven roasted vegetables, great recipe here! Decorate with fresh parsley.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s